Meten

Meet je (opgedane) onderzoeksvaardigheden!

Hieronder staan een paar vragen waarmee jij je (opgedane) onderzoeksvaardigheden kunt meten. Elke vraag begint met een korte inleidende tekst en eindigt in een vraag. Wat is volgens jou het beste antwoord?

Kom je er niet uit? Kijk dan nog eens terug op de tabladen "Inspireren" en "Experimenteren".

 

Vraag 1
Siem woont op Texel en is gek op zeehonden. Hij gaat naar het strand om zeehonden te kijken in het water van de Waddenzee. Hij vraagt zich af of de temperatuur van het water invloed heeft op het spelen van de zeehonden. Met welke vraag kan Siem dit het beste onderzoeken?
Welke andere dieren leven in de Waddenzee behalve zeehonden?
Spelen zeehonden meer dan andere dieren in warm water?
Spelen zeehonden meer als het water koud is of als het water warm is?
Spelen zeehonden graag in koud water omdat ze een dikke vacht hebben?

Vraag 2
Soms gaat Siem met zijn ouders varen met de boot. Als ze veel geluk hebben, zien ze misschien een witte zeehond op een zandbank zitten. De witte zeehond is een speciale soort. Siem wil weten of deze witte zeehonden last hebben van de hoeveelheid bootjes die om de zandbank varen. Wat is een goede test om dit te onderzoeken?
Test 1: zandbank 1 en zandbank 2 veel bootjes laten varen
Test 2: bij zandbank 1 veel bootjes en bij zandbank 2 weinig bootjes laten varen
Test 3: bij zandbank 1 en 2 weinig bootjes laten varen

Vraag 3
Siem wil ook weten of de witte zeehonden last hebben van de hoeveelheid geluid om een zandbank. Met welke test kan hij dit goed onderzoeken?
Test 1: bij zandbank 1 varen veel bootjes en is er weinig geluid. Bij zandbank 2 varen weinig bootjes en is er weinig geluid.
Test 2: bij zandbank 1 varen veel bootjes en is er weinig geluid. Bij zandbank 2 varen veel bootjes en is er veel geluid.
Test 3: bij zandbank 1 varen weinig bootjes en is er veel geluid. Bij zandbank 2 varen ook weinig bootjes en is er veel geluid.

Vraag 4
Alle zeehonden die een lekkere vis krijgen, zijn vrolijk. Zeehond 1 krijgt een lekkere vis. Is zeehond 1 vrolijk?
Ja
Nee
Misschien

Vraag 5
Zeehond 2 krijgt geen vis. Is zeehond 2 vrolijk?
Ja
Misschien
Nee